tisdag 28 februari 2012

Det blev en topp till slut

Nu är den klar, toppen som jag funderat på så länge, men haft svårt att komma till skott med. Och jag är nöjd med resultatet. Se här:
Så här gjorde jag:

Först lagade jag några fula hål, sedan tvättade jag stickningen på ullprogrammet i tvättmaskinen och blockade.

Till sömnaden  användes ett vanligt pappersmönster som jag testat tidigare. Jag klippte till ett sidenfoder och sydde inprovningarna. Sedan delade jag "sjalen" i två delar, med saxen helt enkelt, och kastade fast bitarna vid sidendelarnas kanter, tråcklade ihop och provade. Det funkade. Därefter sydde jag på maskin genom sidenfoder och spets, alltså fyrdubbelt, i sidsömmar och på axeln. Hals och ärmhål zig-zagades på maskin. Kanterna veks in och fästes med förstygn. Nu hoppas jag att maskinsömmarna binder maskorna, så att de inte börjar löpa.

Jag hade stora planer för fodrets fåll. Tänkte sy musselstygn för hand men hade glömt hur man gör. Googlade naturligtvis och upptäckte att symaskinsföretagen köpt in sig på topplaceringar i resultatlistorna. Det var sida upp och sida ner med pressarförtter för musselsöm. Jag lade naturligtvis till fler sökord, som t ex "handsytt", och resultatet blev lika många sidor om pressarfötter, men nu med tillägget, att resultatet blir nästan som handsytt. Håller Google på att förstöras av alla reklambudskap, så att det så småningom blir omöjligt att hitta användbar information? Till slut hittade jag en utmärkt beskrivning i "Hemmets Handarbetslexikon", papper alltså. Testade, men blev inte nöjd med resultatet, så det blev en liten traditionell fåll i stället.

4 kommentarer:

Katarina B sa...

Den är ju ljuvlig, men nu blev jag väldigt nyfiken på dom där musselstygnen, hur ser dom ut?

Ulla-Britt sa...

Katarina B: det är en smal fåll eller en rullfåll med ett stygn vinkelrätt runt fållen och ett stygn diagonalt på baksidan som inte syns. Resultatet blir en diskret uddkant - ganska söt tycker jag.

Katarina B sa...

Det ska jag prova vid tillfälle.

annicka sa...

ett jättefint arbete! så kul att du fick ihop ett plagg från dina stickprover!
verkligen bra jobbat